Welcome!

Weblogic Authors: Yeshim Deniz, Elizabeth White, Michael Meiner, Michael Bushong, Avi Rosenthal

Related Topics: Weblogic

Weblogic: Article

A Final Review

A Final Review

WebLogic Server administration is the last area you need to study to pass the WebLogic Server 6.0 certification test. In this article, I'll cover some topics you may find on the test, such as deployment, security, and using the server console.

Deployment
WebLogic Server supports auto deployment, configured deployment, and hot deployment. Hot deployment enables an EJB application to be redeployed, modified, or undeployed on an active domain. WebLogic Server performs these actions without requiring the server to be reset. Hot deployment is performed using the weblogic.deploy utility.

Auto deployment is hot deployment that's done automatically by WebLogic Server. The server monitors the application directory of a domain for new or modified applications. Once a changed application is detected, the appropriate files are hot deployed. If files are removed, WebLogic will undeploy the existing applications.

Configured deployment explicitly registers the applications in WebLogic Server. The administration console provides the mechanism to install a Web application and logs entries into the config.xml file, which informs the server which applications are to be activated. Configured deployment should be used in a production environment to avoid unexpected application deployments.

Security
WebLogic Server supports a variety of security realms. A security realm is a logical grouping of security attributes. WebLogic provides the File realm, LDAP, NT, UNIX, and RDBMS security realms out of the box. Of these realms, the default security realm is the File realm, which uses security information from properties defined in the fileRealm.properties file.

You should know how to set up a Web application to use a security realm. Once the security realm is defined, users must log in to it to access the Web application. The security realm will define which resources the user may access.

To set up this mapping, the web.xml file must first be updated with the <login-config> tag to indicate how users must log in. Next, web.xml must be updated with the security roles that exist in the Web application; do this by modifying the <security-role> tag. Using the <security-role-assignment> tag, modify the weblogic.xml file to map the security roles defined in web.xml to one or more principals in the defined security realm. Finally, to restrict access to specific resources based on a URL pattern, use the <security-constraint> tag of the web.xml file to map a resource to a security role.

Server Console
Be aware of the server's behavior when booting it up. For starters, understand the concept of a domain. The config.xml file specifies the configuration attributes of a domain. This file should not be manually modified; use the administrative console to set the domain properties. As for the administrative console, be sure to familiarize yourself with the interface. There are a few questions on the test about specific parts of the administrative interface - logging, monitoring, and the impact of certain parameters. The best way to study for this is hands-on experience. At the very least, click through each of the screens in the console and read the Help file for each screen.

There are two ways to boot a WebLogic Server: administrative and managed. By default, the server will boot in administrative mode. In general, when you have multiple related WebLogic Servers running in a domain, only one should run in administrative mode. The other managed servers within the domain are administered by the sole administration server.

JMX
Before I wrap up, there's one more topic you should look at: JMX. There aren't many questions on this topic, but you should devote some study time to it. As a refresher, JMX is a system-management specification to help monitor a WebLogic Server. Be sure to know the types of JMX beans that WebLogic Server 6.0 supports (see Table 1).

Conclusion
Well, that's it! You're now ready to pass the BEA WebLogic Server 6.0 certification test. Before you take it, though, be sure to complete the last sample test I've provided.

Sample Test
1.   What is the default security realm?
a) LDAP realm
b) File realm
c) NT realm
d) UNIX realm

2.   Which configuration file holds the security roles for a Web application?
a) config.xml
b) weblogic.xml
c) web.xml
d) filerealm.properties

3.   When you boot up a WebLogic Server without designating whether the server should be an administrative or managed server, which does it start with?
a) Administrative
b) Managed
c) Neither, you must designate the mode before you start WebLogic server.
d) None of the above

4.   Which configuration file holds the configuration properties for a domain?
a) config.xml
b) weblogic.xml
c) web.xml
d) filerealm.properties

5.   JMX is a:
a) Performance specification
b) Messaging specification
c) Naming and directory specification
d) System management specification

6.   What information do Configuration MBeans provide?
a) Static server configuration
b) Runtime resource statistics
c) True server configuration, based on any overrides
d) All of the above

7.   What does the socket readers parameter in the administrative console do?
a) Returns the login timeout for socket readers
b) Determines whether or not native I/O should be used for the socket readers
c) Sets the percentage of threads to be available as socket readers
d) Determines whether tunneling will be enabled for this server

8.   Which method of the Pool interface allows you to shut down the pool and wait for connections to be returned before closing?
a) ShutdownSoft
b) Shrink
c) Reset
d) DisableDroppingUsers

9.   Which load-balancing algorithm has no real guarantee the load will be balanced?
a) Round-Robin
b) Random
c) Weighted Round-Robin
d) Parameter-based

10.   Which interface do you extend to create a message-driven EJB's home interface?
a) EJBRemote
b) EJBHome
c) BeanRemote
d) None of the above

11.   Which configuration file contains the JNDI name of WebLogic-deployed EJBs?
a) web.xml
b) config.xml
c) weblogic-ejb-jar.xml
d) ejb-jar.xml

12.   Which JSP tag includes a JSP page for pro cessing at compile time?
a) <%@ include file="somepage.jsp" %>
b) <jsp:include page="somepage.jsp">
c) <jsp:forward page="somepage.jsp">
d) None of the above

13.   Which Web application directory houses the deployment descriptor file web.xml?
a) The Web application root
b) META-INF
c) WEB-INF
d) There is no deployment descriptor file named weblogic.xml.

14.   Which interface would you most likely use to retrieve properties of an entity bean's EJB container?
a) EntityContext
b) SessionContext
c) EJBContext
d) EJBContainer

15.   Which of the following is not a valid JSP directive?
a) page
b) forward
c) include
d) taglib

1. b, 2. c, 3. a, 4. a, 5. d, 6. c, 7. c, 8. a, 9. b, 10. d, 11. c,
12. a, 13. c, 14. a, 15. B

More Stories By Dave Cooke

David Cooke is an experienced software developer, currently working for Ness Technologies, Inc. a consulting firm located in Dulles, VA. In his current position, Mr. Cooke utilizes Java and BEA WebLogic Server 6.0 to build J2EE-compliant e-commerce systems for a variety of clients. Mr. Cooke has a bachelor's degree in Computer Science from George Mason University and maintains Microsoft, Java and BEA developer certifications.

Comments (0)

Share your thoughts on this story.

Add your comment
You must be signed in to add a comment. Sign-in | Register

In accordance with our Comment Policy, we encourage comments that are on topic, relevant and to-the-point. We will remove comments that include profanity, personal attacks, racial slurs, threats of violence, or other inappropriate material that violates our Terms and Conditions, and will block users who make repeated violations. We ask all readers to expect diversity of opinion and to treat one another with dignity and respect.


@ThingsExpo Stories
SYS-CON Events announced today that IBM has been named “Diamond Sponsor” of SYS-CON's 21st Cloud Expo, which will take place on October 31 through November 2nd 2017 at the Santa Clara Convention Center in Santa Clara, California.
In his Opening Keynote at 21st Cloud Expo, John Considine, General Manager of IBM Cloud Infrastructure, will lead you through the exciting evolution of the cloud. He'll look at this major disruption from the perspective of technology, business models, and what this means for enterprises of all sizes. John Considine is General Manager of Cloud Infrastructure Services at IBM. In that role he is responsible for leading IBM’s public cloud infrastructure including strategy, development, and offering ...
Coca-Cola’s Google powered digital signage system lays the groundwork for a more valuable connection between Coke and its customers. Digital signs pair software with high-resolution displays so that a message can be changed instantly based on what the operator wants to communicate or sell. In their Day 3 Keynote at 21st Cloud Expo, Greg Chambers, Global Group Director, Digital Innovation, Coca-Cola, and Vidya Nagarajan, a Senior Product Manager at Google, will discuss how from store operations...
In a recent survey, Sumo Logic surveyed 1,500 customers who employ cloud services such as Amazon Web Services (AWS), Microsoft Azure, and Google Cloud Platform (GCP). According to the survey, a quarter of the respondents have already deployed Docker containers and nearly as many (23 percent) are employing the AWS Lambda serverless computing framework. It’s clear: serverless is here to stay. The adoption does come with some needed changes, within both application development and operations. Tha...
Infoblox delivers Actionable Network Intelligence to enterprise, government, and service provider customers around the world. They are the industry leader in DNS, DHCP, and IP address management, the category known as DDI. We empower thousands of organizations to control and secure their networks from the core-enabling them to increase efficiency and visibility, improve customer service, and meet compliance requirements.
Join IBM November 1 at 21st Cloud Expo at the Santa Clara Convention Center in Santa Clara, CA, and learn how IBM Watson can bring cognitive services and AI to intelligent, unmanned systems. Cognitive analysis impacts today’s systems with unparalleled ability that were previously available only to manned, back-end operations. Thanks to cloud processing, IBM Watson can bring cognitive services and AI to intelligent, unmanned systems. Imagine a robot vacuum that becomes your personal assistant tha...
With major technology companies and startups seriously embracing Cloud strategies, now is the perfect time to attend 21st Cloud Expo October 31 - November 2, 2017, at the Santa Clara Convention Center, CA, and June 12-14, 2018, at the Javits Center in New York City, NY, and learn what is going on, contribute to the discussions, and ensure that your enterprise is on the right path to Digital Transformation.
Recently, REAN Cloud built a digital concierge for a North Carolina hospital that had observed that most patient call button questions were repetitive. In addition, the paper-based process used to measure patient health metrics was laborious, not in real-time and sometimes error-prone. In their session at 21st Cloud Expo, Sean Finnerty, Executive Director, Practice Lead, Health Care & Life Science at REAN Cloud, and Dr. S.P.T. Krishnan, Principal Architect at REAN Cloud, will discuss how they b...
SYS-CON Events announced today that mruby Forum will exhibit at the Japan External Trade Organization (JETRO) Pavilion at SYS-CON's 21st International Cloud Expo®, which will take place on Oct 31 – Nov 2, 2017, at the Santa Clara Convention Center in Santa Clara, CA. mruby is the lightweight implementation of the Ruby language. We introduce mruby and the mruby IoT framework that enhances development productivity. For more information, visit http://forum.mruby.org/.
Digital transformation is changing the face of business. The IDC predicts that enterprises will commit to a massive new scale of digital transformation, to stake out leadership positions in the "digital transformation economy." Accordingly, attendees at the upcoming Cloud Expo | @ThingsExpo at the Santa Clara Convention Center in Santa Clara, CA, Oct 31-Nov 2, will find fresh new content in a new track called Enterprise Cloud & Digital Transformation.
SYS-CON Events announced today that NetApp has been named “Bronze Sponsor” of SYS-CON's 21st International Cloud Expo®, which will take place on Oct 31 – Nov 2, 2017, at the Santa Clara Convention Center in Santa Clara, CA. NetApp is the data authority for hybrid cloud. NetApp provides a full range of hybrid cloud data services that simplify management of applications and data across cloud and on-premises environments to accelerate digital transformation. Together with their partners, NetApp emp...
SYS-CON Events announced today that Avere Systems, a leading provider of enterprise storage for the hybrid cloud, will exhibit at SYS-CON's 21st International Cloud Expo®, which will take place on Oct 31 - Nov 2, 2017, at the Santa Clara Convention Center in Santa Clara, CA. Avere delivers a more modern architectural approach to storage that doesn't require the overprovisioning of storage capacity to achieve performance, overspending on expensive storage media for inactive data or the overbui...
Smart cities have the potential to change our lives at so many levels for citizens: less pollution, reduced parking obstacles, better health, education and more energy savings. Real-time data streaming and the Internet of Things (IoT) possess the power to turn this vision into a reality. However, most organizations today are building their data infrastructure to focus solely on addressing immediate business needs vs. a platform capable of quickly adapting emerging technologies to address future ...
Most technology leaders, contemporary and from the hardware era, are reshaping their businesses to do software. They hope to capture value from emerging technologies such as IoT, SDN, and AI. Ultimately, irrespective of the vertical, it is about deriving value from independent software applications participating in an ecosystem as one comprehensive solution. In his session at @ThingsExpo, Kausik Sridhar, founder and CTO of Pulzze Systems, will discuss how given the magnitude of today's applicati...
SYS-CON Events announced today that Taica will exhibit at the Japan External Trade Organization (JETRO) Pavilion at SYS-CON's 21st International Cloud Expo®, which will take place on Oct 31 – Nov 2, 2017, at the Santa Clara Convention Center in Santa Clara, CA. TAZMO technology and development capabilities in the semiconductor and LCD-related manufacturing fields are among the best worldwide. For more information, visit https://www.tazmo.co.jp/en/.
SYS-CON Events announced today that Avere Systems, a leading provider of hybrid cloud enablement solutions, will exhibit at SYS-CON's 21st International Cloud Expo®, which will take place on Oct 31 – Nov 2, 2017, at the Santa Clara Convention Center in Santa Clara, CA. Avere Systems was created by file systems experts determined to reinvent storage by changing the way enterprises thought about and bought storage resources. With decades of experience behind the company’s founders, Avere got its ...
SYS-CON Events announced today that TidalScale will exhibit at SYS-CON's 21st International Cloud Expo®, which will take place on Oct 31 – Nov 2, 2017, at the Santa Clara Convention Center in Santa Clara, CA. TidalScale is the leading provider of Software-Defined Servers that bring flexibility to modern data centers by right-sizing servers on the fly to fit any data set or workload. TidalScale’s award-winning inverse hypervisor technology combines multiple commodity servers (including their ass...
As hybrid cloud becomes the de-facto standard mode of operation for most enterprises, new challenges arise on how to efficiently and economically share data across environments. In his session at 21st Cloud Expo, Dr. Allon Cohen, VP of Product at Elastifile, will explore new techniques and best practices that help enterprise IT benefit from the advantages of hybrid cloud environments by enabling data availability for both legacy enterprise and cloud-native mission critical applications. By rev...
SYS-CON Events announced today that Ryobi Systems will exhibit at the Japan External Trade Organization (JETRO) Pavilion at SYS-CON's 21st International Cloud Expo®, which will take place on Oct 31 – Nov 2, 2017, at the Santa Clara Convention Center in Santa Clara, CA. Ryobi Systems Co., Ltd., as an information service company, specialized in business support for local governments and medical industry. We are challenging to achive the precision farming with AI. For more information, visit http:...
Amazon is pursuing new markets and disrupting industries at an incredible pace. Almost every industry seems to be in its crosshairs. Companies and industries that once thought they were safe are now worried about being “Amazoned.”. The new watch word should be “Be afraid. Be very afraid.” In his session 21st Cloud Expo, Chris Kocher, a co-founder of Grey Heron, will address questions such as: What new areas is Amazon disrupting? How are they doing this? Where are they likely to go? What are th...